Mygg – Svensk Skadedjursguide

Ewelina (Skadedjursspecialist)

Hitta på sidan

  • Snabbfakta
  • Skadegörelse
  • Bekämpa

  • Kort om mygg

    Det finns många olika arter av mygg i Sverige som kan stickas. Myggbett orsakar klåda och obehag men kan också sprida olika sjukdomar.

    Anledningen till sticken är att mygghonan behöver proteinet som finns i blod för att kunna producera ägg. När hon har parat sig flyger hon iväg och letar efter blod. Vuxna mygg kan flyga flera kilometer för det syftet. När de sticker genom huden sprutar den samtidigt in saliv som gör att blodet inte stelnar så den kan suga i sig det. Personen som blivit myggbiten får en allergisk reaktion där denne blivit stucken, vilket ger en kliande rodnad.

     

    10 vanliga svenska myggarter som sticks

    • Sommarsvämmygga (Aedes vexans)
    • Sumpmygga (Coquillettidia richiardii)
    • Tidig tömygga (Aedes punctor)
    • Rödbrun höstmygga (Aedes cinereus)
    • Vinkelklomygga (Aedes excrucians)
    • Skogstömygga (Aedes communis)
    • Vårsvämmygga (Aedes sticticus)
    • Grå tömygga (Aedes intrudens)
    • Vitsidig tömygga (Aedes rusticus)
    • Sommarskogsmygga (Aedes cantans) 

    Källa: SVA

    Närbild på en mygga.
    Skogstömygga (Aedes communis)
    Mygga på en vägg.

     Rödbrun höstmygga (Aedes cinereus) 

    Vilka skador gör mygg

    Svenska myggor kan sprida sjukdomar till människor, t.ex. Ockelbosjukan som kan ge ledvärk och feber. I varmare länder kan mygg dock sprida farliga sjukdomar som bl.a. denguefeber, zikavirus och malaria. Dessa är orsaker till att myggan räknas som världens dödligaste djur. Sjukdomar som sprids via bland annat mygg förväntas öka i Sverige till följd av klimatförändringarna. Utöver detta är såklart klådan från myggans bett något oerhört störande och något de flesta vill undvika.

    Bekämpning av mygg

    Utomhus

    Mygg finns oftast vid vattendrag, sjöar, åar, dammar och i skogsområden. Sådana områden med vattensamlingar bör undvikas om man inte vill stöta på mygg alls. Töm även ut stillastående vatten i din trädgård, så som gamla fågelbad, tunnor, krukor etc. annars kan myggen lägga ägg där. Det kan också hjälpa att ta bort buskar och sly, då kan myggen inte gömma sig för fåglar och andra rovdjur.

     

    Inomhus

    Myggor tar sig dock ofta in i våra hem och blir ett problem även inomhus. Använd dig av myggnät eller myggfönster om du har fönstrena öppna. Du kan också använda myggfångare eller dylikt om man sitter utomhus på altan eller liknande för att hålla dem borta.  

    Utomlands

    Om du åker utomlands till ett land där du vet att farliga sjukdomar sprids via mygg är det extra viktigt att skydda sig. T.ex. gula febern ska man vaccinera sig mot innan resan om sjukdomen finns på destinationen. 


    Ta med myggnät hemifrån för att ha vid sängen när du sover, om det inte finns luftkonditionering. Om det finns luftkonditionering i rummet, sätt på den och stäng dörrar och fönster. Finns det inte luftkonditionering, använd då en fläkt som förvirrar myggorna och minskar risken för att bli stucken. Bär täckande klädsel där myggor förekommer mer. Ha alltid med myggmedel när reser.

     

    Vanliga frågor

    Kan man använda myggmedel när man är gravid?
    Det finns myggmedel som kan användas under graviditeten men läs alltid bipacksedeln innan och använd som ett komplement mot täckande kläder.

    Är myggor farliga?
    Myggor är faktiskt världens dödligaste djur i och med de sjukdomar de kan bära på, i Sverige sprider mygg inga farliga sjukdomar.
    Tillbaka till blogg

    Lämna en kommentar

    Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.